maanantai 1. lokakuuta 2012

Päivä 33 | Dashoguz - Ashgabat | Turkmenistan


Päivä 33 | Dashoguz - Ashgabat | Turkmenistan
560km | +21 - +32 | SunSolSun

Markus tavaa paikallista hesari hotellin aulassa Dasoguzissa. Alla Vexi ja Jussi aamupaineilla... Jussin eturenkaasta painetta mennyt paineiden taivaaseen, mutta noita kompuroita on matkassa. Vexillä yksi. 


Dashoguzin aamu aukeaa normikelillä. Edessämme 560km aavikkoa ja sen päässä Turkmenistanin pääkaupunki Ashgabat. Toivon tasaista tietä koska bemarini tarjoaa epätasaista… muutama aallokkoinen monttu ja tuntuu siltä että lähden lentoon. Mutta yes, jos jouseni kestää niin tulee uusi jousella ajo ennätys. Edellinen epävirallinen maailmanennätys on Markuksella… 3000km Okavangolta, Cape Agulhaksen kautta Kapkaupunkiin.


 Pasilla Hondassa cruise, joten siinä hyvää aikaa tuuletella suorilla tavalla ja toisella... ;]


Päivän puolessavälissä on palava kaasukenttä. Venäläiset pistivät kohtaan poran 40 vuotta sitten. Arvelitvat palon kestävä maksimissaan 40 päivää, nyt se on kestänyt 40 vuotta ja reikä suurenee. Ei dramaattisesti mutta suurenee. Viimeiset 5 kilometriä kaasukentälle pehmeää hiekkatietä, joten olisi siinä meillä ollut pimeällä ohjelmaa riittävästi.
Päivän jälkipuoliskolla kamelit kamelikavereineen täyttävät tien laitoja melkein pääkaupunkiin saakka. 


 Tänne, keskelle Turkmenistania venäläiset törkkäsivät reiän 40 vuotta sitten ja kipinä sytytti kaasun. Palaa edelleen varmasti kuin tuntemattoman sotilaan tuli Moskovan Punaisen torin laidassa. Yllä selkiänsä lämmittämässä Juha, H, Vexi ja W.


Eihän se tie aivan tasainen ja muutaman kerran olen lähteä kirjaimellisesti lentoon. Pysyn kuitenkin tien pinnassa ja jousi kestää ainakin Ashgabatiin saakka. Itse Ashgabat näyttää juuri niin ihmeelliseltä kuin olemme kuulleetkin. Palatsit kilpailevat loistosta keskenään ajaessamme kaupunkiin päivän viimeisten auringinsäteiden saattelemana. 
Hotellimmekin on ulkopuolelta hohtavaa marmoria… paljon marmoria sisälläkin. Harmillisinta vain, että muuten hotellinjohtaja näyttää unohtaneen että on hotelli hoidettavana ja kaikki on enemmän ja vähemmän rapistumassa käsiin. Älämölyhän siitä nousee varsinkin kun vaihtomahdollisuutta ainakaan tänään ei ole. Meille on ennalta nimetyt hotellit tässä maassa. 

 Yllä W ajamassa takaa kameleita aavikolla. Mutta kamelithan moiselle puuhalle vain hymyilevät.

---

Saavuimme satumaa Ashgabatiin päivän viimeisten auringonsäteiden saattelemana. Täällä bulevardit ovat leveitä ja autoja vähän. Vasemmassa reunassa presidenti linnan kupoleita.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti