keskiviikko 3. lokakuuta 2012

Päivä 33 | Ashgabat | Turkmenistan


Päivä 33 | Ashgabat | Turkmenistan
0km | +23 - +33 | NormiKeli

 Ashgabat. Monumenttien luvattu kaupunki. Yllä olevan huipulla kultainen edellisen presidentin patsas, joka pyöri auringon mukaan. Uusi presidentti kuitenkin pysäytti pyörimisen.


Aamulla olisi jo hotellinvaihto mhadollista, mutta moiseen operaatioon ei enää innostusta. Tullessamme kaupunkikierrokselta hotellissa on monta siivoojaa kuuraamassa nurkkia. Citykierroksen teemme pikkubussilla Huuskosen opastamana. Ja jokainen tietty laittaa asioita jonoon mielessään omin perustein, mutta ainakin itse laitan Ashgabatin sarjassa 'Planeettamme Ufot Kaupungit' kolmanneksi heti Dubain ja Las Vegasin jälkeen… ja juuri tuossa järjestyksessä. Las Vegaskin näyttää jo vähän kesyltä ja kalpealta Dubain rinnallalla.
Turkmenistanin 2006 edesmennyt presidentti päätti, että koko pääkaupungin pitää olla marmoria. Nykyinen presidentti on jatkanut samaa rataa… ja tulos on nähtävillä. Koko 700000 asukkaan pääkaupunki alkaa olla pelkkää marmoritaloa ja palatsia. Kruununa kaiken keskellä presidentinlinna kolmella hulppealla kultakupolilla. Turkkilainen marmori on kelvannut ja kelpaa ns. tavallisiin rakennuksiin. Kaikki tärkeät rakennukset on päällystetty italialaisella marmorilla, joka luonnollisesti lennätetty maahan. Niin ikään futuristiset arkkitehdit ovat saaneet jalansijaan Ashgabatissa. Täällä futurismi kukistaa ja osa rakennuksista muistuttaa enemmän avaruusalusta kuin perinteista taloa.


 Yllä Ruhnama, paikallinen pyhä kirja jonka presidentti Turkmenbassy kirjoitti elämänohjeeksi kansalleen... eräänlainen raamattu ja kalevala!? ... alla Ashgabatin vaatimaton kirjasto. Taustalla tavallisten pääkaupunkilaisten taloja... ainakin Huuskosen mukaan.

---

10 hevosen patsas joka pystytettiin 10 vuoden itsenäisyyden kunniaksi. Jos marmoritorneja ei lasketa, niin tavalliselle ihmiselle neuvostoliitosta vapautuminen ei tuonnut mitään muutosta. Totalitarismi vallitsee ja mielipiteitä saa olla kunhan ne ovat samat kuin presidentin mielipiteet.


Iltalenkkini on myös yksi elämini mieleenpainuvimmista. Juoksen puolituntia kohti keskustaa. Koko ajan puistobulevardia erilaisten suihkulähtehteiden keskellä ja vieressä… ja jokainen niistä sadoista suihkulähteistä on valaistu erilaisin vilkkuvaloin… ZZ Topilla on Viva Las Vegas. Helsingin sinfoniaorkesteri voisi tehdä biisin Viva Los Ashgabat.


 Netti löytyi tästäkin kaupungista vaikka sensuroitu. Markus katsoo suomen uutisia, W lukee iltalehteä ja Pasi nauttii baakkelsikahvia Sofitelin baarissa... ja yes, alla uusi autoni... :] ... tai olisi sen saanut ehkä käyttöön jollakin rahalla.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti