maanantai 1. lokakuuta 2012

Päivä 32 | Khiva - Dashoguz | Uzbegistan - Turkmenistan


Päivä 32 | Khiva - Dashoguz | Uzbegistan - Turkmenistan
71km | +19 - +31,5 | NormiKeli

 Khivan vanhakaupunki on autenttisin muinaisen Silkkitien kaupungeista. Pienin, vaikeimmin saavuttettavissa ja vähiten turisteja. Mutta yes, jos kuljet kulmilla, niin kannattaa poiketa niin Khivassa, Buharassa kuin Samarkandisakin.


Aamulla tunti Khivan vanhaa kaupunkia ja matkaan kohti Turkmenistania. Rajalle 50km ja rapiat. Bensaa ei löydy niiltä parilta asemalta joilla toppaamme, mutta sillä ei enää merkitystä. Kaikilla on riittävästi bensaa ensimmäiseen turkmenistanilaiseen kaupunkiin, joka on Dashoguz. LonelyPlanetin mukaan venäläisten rakentama teollisuuskaupunki, jossa ei ole turistille mitään nähtävää. LonelyPlanet on oikeassa.
Ennen kuin näemme Dashoguzin näemme kuitenkin runsaasti raja-asemaa ja erityisesti Turkmenistanin raja-asemaa. Uzbegistanin raja on tänään aivan eri kuin se josta tulimme sisään. Täällä rajaviranomaiset ovat jopa ystävällisiä ja patistavat meidät paikallisten ohi. Teemme työtä käskettyä. 


 Ensimäistä kertaa koskaan missään maassa, Turkmenistanin rajalla tuli tiekartta käteen. Siihen piirretty reitti ja tiet, jotka meille sallittuja! Alla rahanvaihtajia Dassoguzin baraasin kulmassa. Minulla jäi neljä nippua Uzbegistanin rahaa käteen. Meni puoleen hintaan Uzbegistanin somit, mutta parempi sekin kuin ei mitään.


Turkmenistanin rajalla meitä on vastassa Mr Batyr, jonka Teijo ristii Huuskoseksi ja Huuskosen nimellä Batyr sitten kulkeekin. Turkmenistaniin mennään sisään sietsemän blanketin ja seitsemän luukun kautta ja aikaa menee reilut viisi tuntia. Yksi niistä tunneista on rajaviranomaisten ruokatunti, jona koko rajan toiminta pysähtyi. Lomake numero yksi on tiekartta. Meille jokaiselle piirretään erikseen tiekartta, johon merkitään ne tiet joita saamme ajaa. Samaan tiekarttaan merkitään henkilötiedot ja pyörän tiedot… ja varmuuden maksimoimiseksi, että emme aja kielletyille teille matkaan liittyy Huuskonen. Huuskonen tosin autolla kuljettajan kanssa. Ja vaikka Huuskonen päällystakki onkin, niin mukava ja rento sellainen.
Suunnitelma oli mennä yöksi telttaan palavalle kaasukentälle… mutta kun rajalla venyi ja venyi ja olisi mennyt pimeän puolelle ennen kaasukenttää, niin ryhmä äänesti tyytyväisenä hotellin puolesta… eivät taida osata arvostaa telttailua raikkaassa luonnossa… :]

 Uusi kuu paistaa ja palmut huojuvat Dasoguzissa... mutta vain kuu on täältä aito ja palmut muovia... mutta aitoa on myös IsäAurinkoisen (ex-presidentin) kuvalla varustettu 8 tähden konjakki, jonka rypäleet kasvatettu parhailla paikoilla parhaassa maaperässä parhaalla huolenpidolla... ainakin etiketin tekstin mukaan.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti