maanantai 1. lokakuuta 2012

Päivä 30 | Samarkand - Buhara | Uzbegistan


Päivä 30 | Samarkand - Buhara | Uzbegistan
278km | +16 - +29,5 | Aurinkoista

 Puuvillatraktoria edestä ja takaa. On puuvillan korjuuaika ja näitä kulkee paljon kaikkiin ilmansuuntiin.


Koneet käyvät yhdeksältä ja suunta länteen ja Bukharaan. Heti aamutuimaan joudumme yllättävän ongelman eteen. Bensa-asemia on kyllä monilukuinen määrä, mutta niillä ei ole bensaa. Niillä myydään kaasua… meille selviää nopeasti että 90% kaikesta mitä teillä liikkuu liikkuu kaasulla! Joudumme turvautumaan varakannuihin… 80 oktaanista tosin aamulla yhdeltä asemalta löysimme, mutta emme suostuneet vielä siihen turvautumaan. Vajaan sadan kilometrin jälkeen löytyy kuitenkin päivän pelastus. Huoltoasema joka myy 91 oktaanista! Saamme tankit täyteen kolmelle nipulla.

 Huikopalatauko 'somosabaarissa'... ylälukan oikeassa laidassa uuni jossa lihatäytteiset nyytit paisteteaan. Alla kurkistus itse uuniin. Nyytit paistuvat uunin sisäpinnan kyljissä.


Uzbegistanissa kaikkien vähänkään isompien ostosten hinta lasketaan nipuissa. Yksi nippu on 100000 paikallista rahaa ja maan isoin seteli on 1000 somia. Sen 100000 somin nipun arvo on 50usd! Että sillä lailla. Yli kahtasataa euroa ei tee mieli kerralla vaihtaa koska seteliniput eivät sovi mihinkään. Ja täällä on kirjaimellisesti totta, että jos meinaa lähteä ulos ja ottaa rahaa mukaan, niin on otettava reppu… :) 


 Yllä W ja alla Teijo ajamassa portaita alas Buharan hotellimme sisäpihalle. Hondat meinasivat keikkua mahoistaan. Bemarit tulivat hyvin esteiden yli.


Ennätämme sopivasti kiertää ja kaartaa Buharan vanhaa silkkitiekaupunkia, ennen kuin aurinko alkaa laskea mailleen. Löydämme Pasin kanssa jopa saksalaisen kahvilan kahvikoneilla ja pullilla, mutta se on niin täynnä saksalaisia, että emme onnistu saamaan sieltä mitään järkevässä ajassa. Ja kyllä kyllä, Buharassa näemme enemmän turisteja kuin koko matkalla tähän saakka yhteensä. Mutta en ihmettele vanha Buhara on ainutlaatuinen missä tahansa mittakaavassa. Sitä en tiedä missä kaikki bussilaumat syövät, sillä kaupungin ravintolatarjonta on erittäinkin ohut… mutta ruokaa löytyy täältäkin… ja romattisesta lammenrantaravintolasta jossa live musiikkia.

 Buharan vanhakaupunki on kompakti ja upea. Sitä hallitsevat keskiaikaiset kupolit.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti