maanantai 24. syyskuuta 2012

Päivä 28 | Istraswahan - Samarkand | Tazigistan - Uzbegistan


Päivä 28 | Istraswahan - Samarkand | Tazigistan - Uzbegistan
398km | +18 - +25,5 | Aurinko ja aurinkoa

 Tomaattia ja perunaa löytyy joka maasta, mutta puuvillaa vain Stan -maista ja erityisesti Uzbegistanista minkä alueella myös surullusin kuuluisa Aral -järvi joka uhrattu puuvillapeltojen eteen.


Uzbegistanin helmi Samarkand oli lyhintä tietä noin 200km lähempänä, mutta sinne ei voi ajaa lyhintä tietä. Lähin raja ei ole ulkomaalaisille sallittu ja rajantakainen alue ns. suljettua aluetta. Mutta kaarretaan, onhan meillä konepyörät.
Tähän saakka rajat ovat olleet ns.heittämällä yli. Uzbegistaniin ei tulla heitämällä. Tazigistan ulos menee puolessa tunnissa, mutta sitten alkaa kestämään. Uzbegistan rajaviranomaiset ovat selvästi lajia mulkero… porukkaa jolla ollut pienenä lelut patterin välissä ja äiti maalattu punaiseksi. Homma kuitenkin etenee vaikka kituliaan hitaasti. Autoliikennettä ei rajan yli ole ja ensimmäinen rajaherra saa selvästi jotakin tyydytystä että seisottaa suurinta osaa ryhmästä tunnin varjottoman auringon alla. Erilaiasia rasteja on kaiken kaikkiaan kuusi ja tunteja kuluu neljä.















 Yllä yllä Tazigistanin ja Uzbegistan rajaviivaa kulkeva rajatie. Keskellä salakuva Uzbegistanin rajaportista. Alla rajabaari; Teijo, W, LarsMarkus ja Juha päivän huikopalalla 4 tunnin rajakärvistelyn jälkeen... ;]


Päivän viimeinen tunti menee pimeälle, tiet rajalta Samarkandiin kuitenkin kelpo kunnossa, joten matka etenee. Vuoret alkavat olla historiaa toistaiseksi ja maiseman hallitsijoiksi tulevat puuvillapellot, joita ei ole mitenkään vähän. Samarkandissa ensimmäisen taksin viereen. Taksista ei kuitenkaan geepeeässäksi, mutta paikallinen nuorimies tietää missä hotellimme ja lähtee ajamaan edeltä. Samarkand näyttää pimeässäkin hauskalta… ja kaikissa stan -maissa näyttää toistuvan sama ilmiö. Pimeällä on pimeää. Katuvaloja yleensä on, mutta ne joko valaisevat ainoastaan nimellisesti tai sitten ne eivät ole päällä.


Vexi selvittämässä mistä ollaan, mistä tullaan ja mihin mennään.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti